עורך פרופ' יעקב בורנשטיין
למאמר המלא
תקציר
רקע: חילוקי דעות לגבי תרומת החיידק M. genitalium למחלה הדלקתית של האגן (PID) הובילו לחוסר אחידות בהנחיות גלובליות לבדיקות וטיפול. בסקירה שיטתית ומטא-אנליזה זו נבחן הקשר בין החיידק ל PID ושכיחותו במחלה, במטרה לספק בסיס ראיות עדכני לפרקטיקה הקלינית. (PROSPERO registration: CRD42022382156).
שיטות: החיפוש כלל מחקרים שבדקו נשים עם PID על פי קריטריונים קליניים מקובלים והשתמשו בבדיקות הגברת חומצות גרעין לזיהוי M. genitalium. החיפוש נערך עד לדצמבר 2023, במאגרי PubMed, Embase, Medline ו Web of Science . מטא-אנליזה של אפקטים אקראיים, עם רווחי סמך (CI) של 95% שימשה להערכת: 1) הקשר בין M. genitalium וPID (יחס סיכויים מצרפי [OR]) ו-2) שיעור מקרי ה- PID בהם זוהה M. Genitalium (שיעור החיוביות המצטבר של M. genitalium ב - PID).
תוצאות: מתוך 19 מחקרים, 10 העריכו את הקשר בין M. genitalium ו-PID, ו-19 העריכו את שיעור הימצאות החיידק במקרי PID. נמצא קשר מובהק בין זיהום M. genitalium ו PID (OR =1.67 [95%CI: 1.24-2.24]). שיעור החיוביות המצטבר של M. genitalium במקרי PID היה 10.3% [95%CI: 5.63-15.99]. ניתוחי תת-קבוצות ומטא-רגרסיה הראו כי שיעור הימצאות M. genitalium במקרי PID באמריקה היה הגבוה ביותר באוכלוסיות בסיכון גבוה למחלות מין במחקרים שנערכו הן במרפאות חוץ והן באשפוז.
מסקנות: זיהום M. genitalium נמצא קשור לעלייה של 67% בסיכויים ל PID וזוהה באחד מכל עשרה מקרים של אבחנה קלינית של PID. נתונים אלה תומכים בביצוע בדיקות ל-M. genitalium באבחון ראשוני של PID.