החברה לחקר ומניעת מחלות המועברות ע"י מגע מיני (STD)
יו"ר:
פרופ' יעקב בורנשטיין

מזכיר:
ד"ר עופר דוידי

גזברית:
פרופ' יסמין מאור
Are Interventions Efficacious at Increasing Human Papillomavirus Vaccinations Among Adults? A Meta-Analysis

עורך פרופ' יעקב בורנשטיין

 

למאמר המלא

 

תקציר

רקע: קיימות אסטרטגיות התערבות מגוונות לשיפור שיעורי התחסנות נגד נגיף הפפילומה האנושי (HPV) במבוגרים; עם זאת, הן הראו יעילות משתנה ותוצאות לא עקביות.

 

מטרה: מטא-אנליזה זו בחנה יעילות של אסטרטגיות להגדלת הנכונות להתחסן ב- HPV בקרב מבוגרים, שיעורי התחלת חיסון, ושיעורי השלמת חיסון. המחקר בחן גם את הקשר בין ההתערבות והנכונות להתחסן תחת תנאים שונים (אסטרטגיית התערבות, התערבויות מבוססות תיאוריה לעומת כאלה שאינן, מוצא/אתניות, מגדר, איכות המחקר).

שיטה:  חיפוש מאמרים בשפה האנגלית שפורסמו עד ספטמבר 2021 במאגרי מידע אלקטרוניים (PsychINFO, Web of Science, Scopus, EBSCO, JSTOR, PubMed) . מחקרים שנמצאו מתאימים הם כאלה שכללו תוצאות של נכונות להתחסן, קבלת המנה הראשונה, או השלמת סדרת החיסונים וכללו התערבות והשוואה.

 

תוצאות: החיפוש העלה 38 מחקרים מתאימים המדווחים על 78 גדלי אפקט. מודלים מטא-אנליטיים רב-רמתיים עם אפקטים אקראיים חשפו אפקט קטן אך מובהק של התערבויות על הנכונות להתחסן (OR = 0.36, 95% CI [0.07, 0.65]);  אפקט לא מובהק על שיעורי התחלת החיסון (OR = 1.29; 95% CI [0.87, 1.91]); ואפקטים מובהקים על שיעורי השלמת החיסון (OR = 1.58, 95% CI [1.18, 2.11]) . מוצא/אתניות, מגדר, אסטרטגיית התערבות, התערבויות מבוססות תיאוריה, ואיכות המחקר לא מיתנו את אפקט ההתערבויות על הנכונות להתחסן.

 

מסקנה: הממצאים תומכים ביעילות אסטרטגיות להגברת הנכונות להתחסן בHPV  והנכונות להשלים את סדרת החיסונים בקרב מבוגרים. עם זאת, לא נמצאה השפעה על שיעורי התחלת החיסון. התוצאות מדגישות את הצורך לפיתוח התערבויות יעילות יותר לעידוד התחסנות בקרב מבוגרים.