החברה לחקר ומניעת מחלות המועברות ע"י מגע מיני (STD)
יו"ר:
פרופ' יעקב בורנשטיין

מזכיר:
ד"ר עופר דוידי

גזברית:
פרופ' יסמין מאור
HHS Launches National Plan to Attack STI Epidemic

מתקצר: ד"ר יאיר עדן 

עורך: פרופ' יעקב בורנשטיין


לטקסט המלא

משרד הבריאות והשירותים האנושיים בארה"ב (HHS) השיק את התוכנית הלאומית הראשונה לטיפול בשכיחות הגואה של זיהומים המועברים במגע מיני (STI). תוכנית זו קוראת לטיפול הן בפערים הבריאותיים והן בפערים החברתיים. . התכנית מגדירה חמישה יעדים רחבים. מדובר בתוכנית חומש.

הנתונים האחרונים של המרכז האמריקני לבקרת מחלות- CDC מראים עליה של 185% במקרי הסיפיליס המולד בין 2014 ל 2018. כי 2.4 מיליון מקרים של מחלות מין אובחנו בשנת 2018, שזה עליה ב 90,000 לעומת השנה הקודמת.  עלייה גדולה נוספת חלה גם בשנת 2019. התוכנית מתווה מפת דרכים לפיתוח וליישום של תכניות ברמת המדינה כדי להתגבר על מגיפת הזיהומים המועברים במגע מיני בארה"ב.

האיגוד האמריקאי של המיילדים והגינקולוגים (ACOG) מביע גם הוא דאגה מעליית שיעורי מחלות מין, במיוחד בקרב נשים בהריון. "מיילדים וגינקולוגים נפגשים  מדי יום באתגרים האמתיים של העלייה הגדולה בשיעורי מחלות מין, המתבטאת בחוסר בערכות בדיקה למחלץ הזיבה וכלמידיה וכלה בהאטה  בהתחסנות  נגד " HPV.

האיגוד האמריקני  של העוסקים בזיהומים המועברים במגע מיני ביקש במשך שנים ליצור תוכנית לאומית. האיגוד מסר כי התוכנית החדשה "היא מקיפה ומבוססת על נתונים,  מתייחסת בצדק ל מחלות המועברות במגע מיני, HIV ודלקת כבד נגיפית". התוכנית גם מתייחסת בבירור לסטיגמות ומודה ש"הנטל הלא שוויוני של מחלות מין הוא תוצאה של גזענות מערכתית, עוני ואתגרים אחרים בחייהם של האזרחים האמריקאים"

למרות שמדובר בתוכנית לחמש שנים, היא קובעת יעדים ארוכי טווח -  לעשר שנים. הכוונה היא להפחית מחלות המועברות במגע מיני בארצות הברית, ללא קשר לגיל, מין, זהות מגדרית, נטייה מינית, גזע, מוצא אתני, דת, מוגבלות, מיקום גיאוגרפי או נסיבות סוציו-אקונומיות. 

התוכנית תתמקד בתחילה בשלוש קבוצות במיוחד בסיכון:

  • מתבגרים ומבוגרים צעירים;
  • גברים המקיימים יחסי מין עם גברים;
  • נשים בהריון.

גם למיעוטים גזעיים ואתניים ואלה המתגוררים בדרום במערב ארצות הברית, קיימת עליה בשכיחות הזיהומים המועברים במגע מיני, ולכן  גם הם יהוו מוקד נוסף לחינוך ומניעה.

חמשת המטרות של התכנית הן:

  • מניעת מחלות  חדשות המעברות במגע מיני;
  • הפחתת הנזקים הנגרמים על ידי מחלות מין;
  • האצת המחקר ב STI
  • הפחתת פערים בריאותיים הקשורים ל- STI ואי-שוויון בריאותי
  • השגת תיאום בין המטפלים במגיפת ה- STI.

עם זאת, חשוב להדגיש את הצורך במניעה ראשונית של זיהומים המועברים במגע מיני, כולל חינוך לבריאות מינית והעלאת שיעור ההתחסנות כנגד HPV.

אחת מאבני המפתח של התכנית היא הצורך בהכשרה וחינוך של אנשי מקצוע בתחום הבריאות.