ד"ר ינון שנקר1, ד"ר פרנסיס סרור2, ד"ר משה וסטרייך3, ד"ר ג'מאל גרה4, ד"ר צבי שקולניק5, פרופ' צבי גימון4, ד"ר איתן גרוס4 1מנהל "מבצע אברהם", פרויקט איי
הסרה מלאה של העורלה מקטינה באופן דרמטי (בכ-65%) את סיכוי ההדבקה בנגיף HIV של גבר מאישה נשאית ביחסי מין הטרוסקסואליים. כמה עשרות מחקרים תצפיתניים ושלושה מחקרים מבוקרים אקראיים על אודות הקשר בין ברית מילה לבין הסיכון של גברים להידבק בנגיף HIV מנשים נשאיות באפריקה הוכיחו זאת באופן חד-משמעי ובכך הביאו בפעם הראשונה בהיסטוריה להכנסתה של הכירורגיה כאמצעי ראשון במעלה במלחמה באיידס ביבשת אפריקה. הניתוח, שהוא הראשון והנפוץ ביותר בעולם, בוצע על ידי אברהם אבינו בעצמו (בגיל 99) בבנו ישמעאל (בגיל 13) ובבנו יצחק (בגיל 8 ימים).
בישראל ביצעו משנת 1989 ועד היום מספר קטן של רופאים עשרות אלפי בריתות, עם שיעור סיבוכים ממוצע של כ-1.75%, רובם המוחלט - סיבוכים קלים ביותר. כ-100% מן התינוקות היהודים, המוסלמים והנוצרים נימולים ע"י מוהלים מנוסים (יהודים ומוסלמים) או ע"י רופאים עם שיעור סיבוכים קטן ביותר. גלי העלייה מחבר המדינות משנות ה-90 ועד היום הביאו לניסיון מצטבר רב ביותר במילות גברים מבוגרים. ברם, כ-33% מן העולים מחבר המדינות החיים בישראל הם עדיין ערלים.
הנחיות של ארגונים בין-לאומיים, כמו UNAIDS וWHO- מעמידים בקדימות עליונה ביצוע של הניתוח בהרדמה מקומית בגברים ובקדימות משנית - בתינוקות. המלצות-מומחים, שכבר מעוררות ויכוח ער בקהילות רפואיות ברחבי העולם, גובשו גם בסיוע של מומחים ישראלים בכירורגיית ילדים, באורולוגיה, בסיעוד, בבריאות הציבור ובהרדמה.
מספר ממשלות באפריקה (סוואזילנד, נמיביה, קניה, רואנדה ואחרות) כבר גיבשו מדיניות לאומית בנושא, קיבלו מימון ומחפשות מיומנויות בהדרכה כירורגית לביצוע של הניתוח על פי המודל הישראלי של "מבצע אברהם". פרויקט חלוץ במימון "הדסה", תורמים מוסדיים ופרטיים שהתקיים בסוואזילנד, הראה יעילות בשיגור מומחים ישראלים בתחום המילה, כסיוע למדינות אפריקה, בהדרכת רופאים מקומיים בנושא. אתר חדש מביא ידע מעודכן ורישום לפעילות ישראלית-אפריקאית בנושא בעתיד: www.operation-ab.org.