החברה לחקר ומניעת מחלות המועברות ע"י מגע מיני (STD)
יו"ר:
פרופ' יעקב בורנשטיין

מזכיר:
ד"ר עופר דוידי

גזברית:
פרופ' יסמין מאור
COVID-19 May Affect Male Fertility but is Not Sexually Transmitted: A Systematic Review

מתקצר: ד"ר יאיר עדן

 

עורך: פרופ' יעקב בורנשטיין

 

לטקסט המלא

 

מַטָרָה:

נגיף הקורונה הוביל למגיפה עולמית המתפשטת במהירות. כיוון שהקולטן המשוער לנגיף מזוהה באיברי רבייה, חשוב לבחון אם SARS-CoV-2 מכוון לדרכי הרבייה האנושית. ואם כן, האם COVID-19 היא מחלה המועברת במגע מיני?

 

סקירת ספרות:

סקירה שיטתית של פרסומים באנגלית עד 11 בדצמבר 2020, נערכה במאגרי מידע שונים PubMed, NIH iCite COVID-19 portfolio, בספריית Cochrane ובמאגרי Google Scholar, בחיפוש אחר SARS-CoV-2 בבדיקות, נוזלי זרע, ערמונית ונרתיק, וכן במשטחים שנלקחו  מצוואר הרחם.

 

1,997 מאמרים זוהו, כפילויות הוסרו, ו -1,490 מאמרים הוערכו  על ידי בחינת כותרות ותמציות. 202 מאמרים רלוונטיים לטקסט מלא נבדקו על ידי שני סוקרים עצמאיים.

 

47 מחקרים (סקירות ספרות, מאמרי מערכת והנחיות) הוערכו באופן איכותי מהם נמצאו 23 מחקרים שבדקו את מערכות הרבייה של גברים ונשים שחלו ב  COVID-19.

 

 

ממצאים:

עד כה לא פורסמו תחקירים אפידמיולוגיים הציגו ראיות המצביעות על כך ש- COVID-19 הוא מחלה המועברת במגע מיני.

אמנם הקולטן ACE2 נמצא באיברי הרבייה, אך חוסר התבטאות של חלבון המודולציה TMPRSS2, הנדרש לכניסת הנגיף לתאי האשכים, זרע או ביציות, אינו תומך בהשערה כי תאים אלה מעבירים את הנגיף.

 

מחקרי זיהוי מולקולריים של S  RNA של הנגיף במערכת הרבייה של הזכרית  והנקבית מצאו כי 98.0% מנוזלי הזרע,   מ16/17ביופסיות אשכים, כל 89 נוזלי הערמונית, 98.3% מדגימות נוזלי הנרתיק, כל 35 משטחי  צוואר הרחם וכל 16 דגימות הביציות שנבדקו נמצאו שליליות ל- SARS-CoV-2. אף אחד מהמחקרים אם כך לא תומך באפשרות של  העברה מינית של SARS-CoV-2. עם זאת, ל- COVID-19 עשויות להיות השפעות מזיקות על הרבייה הגברית שכן הוא גורם לדלקת באשכים ו/או ירידה ברמות הטסטוסטרון, ספירת זרע ותנועתיות.

 

מסקנות:

בהתבסס על הסקירה הנוכחית ניתן לומר כי COVID-19 אינו מחלה המועברת במגע מיני.

 

מידע זה חשוב לקלינאים, להנחיות המוצעות לבריאות הציבור ולהנחיות מנהל המזון והתרופות האמריקאי, להתאמה לתרומת תאי זרע וביצית ורקמות וכן לטיפולי פוריות.

אמצעי זהירות אוניברסליים, הנהוגים כיום ברחבי העולם, מספיקים בשלב זה כדי למנוע העברת זיהומים נגיפיים ידועים או לא ידועים.

עם זאת, רצוי לבדוק במחלימים מנגיף הקורונה ובמיוחד אלו עם  בעיית פוריות, את  תפקוד  השחלות והאשכים.

 

 

Ilan Tur-Kaspa MD, Tomer Tur-Kaspa, Grace Hildebrand BA, David Cohen MD. COVID-19 May Affect Male Fertility but is Not Sexually Transmitted: A Systematic Review. F&S Reviews https://doi.org/10.1016/j.xfnr.2021.01.002